Filosofie in de boekhandel -- Hester Eymers
Door Hester Eymers -- Er verschijnen jaarlijks zo’n driehonderd Nederlandse filosofietitels, goed voor een omzet van pakweg 20 miljoen gulden. De Geschiedenis van de filosofie van Hans Joachim Störig is al jarenlang het best verkopende filosofieboek: jaarlijks gaan er zo’n 2500 à 3000 stuks over de toonbank. Deze tweedelige Prisma-uitgave verscheen in 1959, en is inmiddels al aan zijn 24e druk toe. De volgende editie zal bestaan uit één deel van ruim 700 pagina’s.
Verrassend is dat de moderne filosofen, zoals Martha Nussbaum, aanzienlijk beter verkopen dan klassiekers als Plato, Kant of Nietzsche. Daarnaast is er veel belangstelling voor inleidende werken en overzichten. De prachtig vormgegeven encyclopedie De verbeelding van het denken is nog altijd populair, net als Jostein Gaarders De wereld van Sofie. Op het succes van die laatste titel is inmiddels doorgeborduurd met een cd-ROM en een bordspel.
De populariteit van filosofie stamt uit de jaren negentig. Met de oprichting van Filosofie Magazine, dat inmiddels een oplage van achttienduizend exemplaren heeft, werd filosofie toegankelijk voor een breder publiek. Toen filosofie vervolgens als keuzevak geïntroduceerd werd op de middelbare school, kreeg het filosofieboek wederom een impuls. De traditionele uitgevers van educatieve uitgaven zetten zich aan het schrijven van lesmethodes, maar ook anderen waagden zich aan het schrijven van inleidende uitgaven, die onder andere als lesmateriaal gebruikt konden worden
De in filosofie geïnteresseerde leek heeft daardoor tegenwoordig een zeer ruime keus. Verwarrend is dat sommige uitgevers het onderscheid tussen filosofie en esoterie niet kunnen maken, waardoor Deepak Chopra naast Jacques Derrida kan komen te staan. De uitgeverij die het mooiste aanbod aan filosofieboeken heeft en zich verre houdt van alles wat naar esoterie ruikt, is uiteraard Boom. Behalve een serie klassieke teksten geeft Boom ook korte teksten van hedendaagse denkers uit in de essay-reeks. Bijzonder mooie uitgaven, waarin bekende filosofen als Derrida, Sloterdijk, Achterhuis, IJsseling en Verhoeven al aan het woord zijn gekomen. Ideale werkjes voor wie wel een gedegen filosofische tekst wil lezen, maar geen tijd heeft om een vuistdikke pil door te ploeteren.

 
Epimedium
April 2000
Tekst © Hester Eymers

Gegevens ontleend aan Boekblad, nieuwsblad voor het boekenvak.