Basiscursus filosofie 1 (nieuwe editie)

Filosofie | 7 bijeenkomsten op donderdagavond, vanaf najaar 2015. Tijdstip: 19.00-20.45 uur
Docenten: Maarten Arends en Peter Janssen
Cursuslocatie: Tongersestraat 53, Maastricht
Prijs: € 149

Cursusbeschrijving
Geheel herziene versie van de basiscursus filosofie. Kennismaking met de grote namen, stromingen en onderwerpen van de wijsbegeerte aan de hand van de originele teksten. Bij de cursus hoort een website met extra informatie en oefeningen om je feitelijke kennis te testen van de geschiedenis van de wijsbegeerte. In de bijeenkomsten zelf gaan we vooral in op filosofische aspecten van de materie.

Er zijn twee basiscursussen filosofie, die elk een afgerond geheel vormen en die los van elkaar kunnen worden gevolgd:

In Basiscursus filosofie 1 staan de grote namen uit de wijsbegeerte van de oudheid en de middeleeuwen centraal. De nadruk ligt op de westerse filosofie, maar ook de oosterse wijsbegeerte komt aan bod.

Aan het eind van deze cursus heb je een goed beeld van de chronologie en kun je ook meepraten over de belangrijkste wijsgerige problemen uit deze periode. Ook al bespreken we teksten van lang geleden, je zult merken dat de problemen waar de denkers van toen mee worstelden vaak nog altijd verrassend actueel zijn. Filosofie is letterlijk van alle tijden.

Vaak zijn filosofiecursussen tamelijk vrijblijvend: je volgt ze ter ontspanning en als je er iets van opsteekt is dat mooi meegenomen. Met die instelling is ook deze cursus uitstekend te volgen. Als je van tevoren de tekst van de week hebt gelezen en hebt nagedacht over de vragen, zul je de bijeenkomsten prima kunnen volgen.

Maar als je er méér uit wilt halen kan dat ook. Wie de cursus volgt om (meer) kennis te krijgen van de geschiedenis van de filosofie, krijgt via de website alle kans om zichzelf daarin te testen. We beginnen de laatste bijeenkomst van de cursus ook met een kleine test met een paar korte essayvragen over de gelezen en besproken teksten. Deelname is niet verplicht, maar wordt wel aangemoedigd :-) De rest van de laatste les besteden we aan het samen ontdekken van een minder bekende filosoof uit de besproken periode.

Opbouw van de cursus

  • Les 1: Socrates en Plato
  • Les 2: Aristoteles
  • Les 3: Het neo-platonisme: Plotinus en Augustinus
  • Les 4: De herontdekking van Aristoteles: Averroës en Thomas van Aquino
  • Les 5: Willem van Ockham (William of Ockham)
  • Les 6: Confucius
  • Les 7: Korte toets. En verder: Aristippos, de andere leerling van Socrates

Cursusmateriaal
Een cursusklapper met teksten en vragen om te helpen bij het lezen is bij de cursusprijs inbegrepen.

Maarten Arends studeerde onder meer biologie, filosofie, geschiedenis en Spaans. Peter Janssen is filosoof, maker van elektronische muziek en bestudeert de Limburgse volksverhalen.

Inschrijven voor deze cursus?
Mail naar cursussen@epimedium.nl, of bel (043) 3250149.

 
15/4/2015
 

Epimedium
Postbus 4907
6202 TC Maastricht
cursussen@epimedium.nl
T (043) 325 0149 (ma-vr, 9-17 uur)
KvK 14063867